Cases

Verlonen, belonen en motiveren

Wanneer we verlonen zeggen, zeggen we werken. 
Het is dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.  
Maar zal het extra verlonen altijd positieve effecten hebben op de motivatie van je medewerkers?  

Het antwoord is nee.  

Eerst en vooral is geld vaak een controlerende motivatie.  

“Als ik goed doorwerk, verdien ik een bonus” 

“Als we deze cijfers niet halen, dan krijgen we geen opslag” 

Dit zal motiverend werken totdat het werk afgerond is en de bonus verkregen is OF totdat ze beseffen dat de vraag onmogelijk is.  

Resultaat?  

Er wordt opnieuw iets verwacht voor het afleveren van het werk en zo gaan we verder tot dit niet meer kan en de persoon dus mogelijks niet meer “gelukkig” is in uw organisatie. Of de verwachting is zodanig hoog dat de medewerkers zelfs geen moeite doen om het te behalen.  

Dit leidt in beide verhalen mogelijks tot demotivatie.  

Er wordt vaak naar loon gevraagd ter compensatie van het belonen en waarderen. Want wie opslag of een bonus krijgt, die zal wel goed gewerkt hebben. Die zal wel zijn best gedaan hebben.  
We merken vanuit onze ervaring op dat wanneer deze waardering niet vanuit de organisatie/leidinggevenden komt, medewerkers sneller zelf die waardering gaan zoeken.  
En dit is vaak via een geldelijke beloning.  

 

Maar wat kunnen we dan wel doen? 

Wees je medewerkers dus voor. Werk als organisatie toe naar een open feedback-cultuur die toestaat dat zowel de constructieve feedback als de positieve feedback gegeven wordt. Let hierbij op dat de focus ook zeker op de positieve zaken komt, want dit zal motiverend en waarderend werken. Hier heb jij als werkgever/leidinggevende een voorbeeldfunctie in. Jouw impact op de medewerkers is niet te onderschatten. 

Daarnaast is het opstellen van een motiverend verloning/beloningsbeleid een goede stap in de juiste richting. In vele bedrijven is verlonen nog vanuit het principe: wie het luidst roept, krijgt het meest. Maar zijn dit altijd degene die er het meest recht op hebben? Via een verlonings/beloningsbeleid, die afgesteld is op jouw organisatie noden en doelen, zorg je ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt op een hogere verloning of beloning. Dit zal op lange termijn bijdragen tot meer motivatie en duidelijkheid.  

 

Meer weten over een motiverend verlonings/beloningssysteem? Sluit dan zeker aan op onze keynote op 15 juni.  

Inschrijven kan tot en met 7 Juni. Klik hier om je in te schrijven. 

 

Contacteer ons

I accepteer het privacybeleid.