Cases

Help! Een medewerker is in langdurige arbeidsongeschiktheid.

Hoe langer iemand arbeidsongeschikt/afwezig is van het werk, hoe moeilijker de terugkeer naar het werk ervaren wordt.  

In het vorige blogbericht werd de beginperiode van de arbeidsongeschiktheid van de medewerker besproken. In dit bericht kijken we hoe de terugkeer naar het werk gefaciliteerd kan worden.  

Want ja, jij als leidinggevende, werkgever, HR.... kan hier een onmiskenbare rol in spelen.  

Medewerkers hebben de mogelijkheid om in een officieel, formeel re-integratietraject te stappen. Dit traject is geoptimaliseerd en de nieuwe werking trad op 1 oktober 2022 in voege. Hierbij zijn heel wat instanties betrokken: preventieadviseur-arbeidsarts, huisdokter, terug-naar-werk coördinator, werkgever,… waardoor dit vaak wat communicatieproblemen in de hand kan werken. 

Naast dit officiële traject kan er ook samen met de huisarts, medewerker en werkgever op zoek te gegaan worden naar gepaste aanpassingen om jouw medewerker te stimuleren terug aan het werk te gaan.  

Het is dus niet zo dat uw medewerker al helemaal genezen moet zijn. Afhankelijk van de reden tot uitval kan een simpele aanpassing al heel veel voor jouw medewerker betekenen.  

Wat kan ik dan allemaal aanpassen?  

De aanpassingen die hier voorgesteld worden, zijn geïnspireerd op het concept jobcrafting. Hierbij kan de medewerker door kleine aanpassingen van job veranderen zonder echt van job te veranderen. Hieronder kan je de soorten crafting terugvinden. 

  • Taakcrafting: De focus ligt hierbij op de daadwerkelijke taken binnen iemands takenpakken/-inhoud. Hier kan je dus kijken of er iets aan de aantal/soort/grootte en/of aard van de taken veranderd kan worden.  
  • Relationeel craften: Hierbij ligt de focus op het aanpassen van de werkrelaties.  
  • Cognitief craften: Tijdens deze vorm van craften, wordt er niets veranderd aan de werkhoud/-relaties/-omgeving, maar eerder hoe iemand naar zijn/haar job kijkt.  Hierbij kan jij als werkgever, HR, leidinggevende dus zelf geen aanpassingen aan maken, maar je kan een medeweker wel stimuleren om deze verschuiving in denken te maken.  
  • Contextueel craften: Deze vorm van craften wordt erg veel toegepast. Hierbij worden namelijk aanpassingen aan de werkomgeving en -tijden gemaakt.  

En? Zijn jullie in staat een aantal aanpassingen te maken?  

Heb jij nog vragen over het faciliteren van de terugkeer naar het werk bij een medewerker? Neem dan vrijblijvend contact op met Contact@impuls-advies.be 

 

Contacteer ons

I accepteer het privacybeleid.