Cases

Hoe verBonden voel jij je?

In onze vorige blog hadden we het over de A van Autonomie. De volgende in de rij van de ABC vitamines is Betrokkenheid. Aangezien betrokkenheid sterk afgelijnd is, verkiezen we de meer allesomvattende term, namelijk verBondenheid. In deze blogpost gaan we dus verBondenheid verder uitdiepen en geven we je graag weer een aantal tips and tricks mee.  

VerBondenheid is de behoefte om zich verbonden te voelen met anderen, om hechte relaties aan te gaan, om een gevoel van gemeenschap te bereiken, wederzijds respect en vertrouwen op te bouwen, om lief te hebben en te zorgen voor elkaar, alsook om zelf graag gezien en verzorgd te worden. Verbondenheid verwijst naar het gevoel van veiligheid en intimiteit in interacties met anderen. Het is de neiging om samen te zijn met andere personen om de waarden van een groep anderen te internaliseren.  

verBondenheid wordt ook gedefinieerd als het gevoel hebben dat er iemand om je geeft.  

  • Het hebben van collega’s waarbij je terechtkan 
  • Een fijne manier van samenwerken  
  • Het ontvangen van waardering voor wat je doet 
  • De manier waarop gecommuniceerd wordt,.. dragen allemaal bij tot verBondenheid.  

Iedereen heeft nood aan het zich verbonden voelen met iemand, maar deze noden en behoeften zijn sterk individueel bepaald en verschillen dus van persoon tot persoon. Waar de ene enkel verBondenheid wenst te ervaren met enkele vrienden, wil iemand anders verBondenheid ervaren met al zijn dichte collega’s. En dat is allemaal oké.  

Het creëren van verBondenheid in team of tussen teams zal bijdragen tot een positievere werksfeer. Is dit niet iets waar iedereen mee op wil inzetten?  

Maar hoe kan ik die verBondenheid nu verhogen of optimaliseren binnen mijn team/organisatie,… 

7 tips om aan de slag te gaan met verBondenheid:

 

  1. Investeer in een goede werksfeer op kantoor. Stimuleer een gezonde afwisseling van informele en formele momenten op kantoor. Zet een koffiemachine, richt een feestcomité in, integreer FUN in je businessplan, doe mee met de complimentendag,… Kortom, de boog hoeft niet altijd gespannen te staan en een ontspannen medewerker is goud MW’er waard. 
  2. Communiceer transparant. Loop je toch niet zo wow van een idee die je collega of MW je voorstelde, leg uit waarom, doe aan story telling. Praat en babbel met elkaar. Hang een prikbord uit waarop belangrijke en minder belangrijke zaken gedeeld kunnen worden. Voer een leuke WC communicatie in,… 
  3. Maak jullie verbondenheid zichtbaar. Ooit al eens nagedacht over sportkledij (met jullie logo) op het werk? Iedereen kan zien dat jullie verBonden zijn met elkaar en daarnaast is het nog eens goede reclame ook. Ook gemeenschappelijke werkkledij kan de verbondenheid in jullie organisatie verder opkrikken.  
  4. Laat inspraak toe. Zet letterlijk je deur open en communiceer dit ook. Luister naar ideeën die jouw collega/ medewerkers hebben. Zijn er problemen, laat hen met oplossingen komen, … 
  5. Contact houden. Hou ook, vooral bij telewerkers, digitaal contact en gebruik hiervoor verschillende kanalen bv. Teams, what’s app, zoom, telefoon. Weet jij welk communicatie kanaal het meest reactie oplevert binnen jouw team/organisatie?  
  6. Zorg voor voldoende psychologische veiligheid en creëer een klimaat waar fouten maken mag en iedereen elkaar er kan op aanspreken.  
  7. Maak tijd. Maak tijd voor jouw medewerkers of collega’s om écht gesprek te gaan en luister hierbij aandachtig naar hun bezorgdheden.  

 

Heb jij door deze post ingezet op verBondenheid binnen jouw team/organisatie OF was je hier binnen jouw organisatie al mee bezig? Deel jullie actie, tag ons en inspireer andere bedrijven om hier ook op in te zetten! #inputimpulsimpact

Zo werken we samen aan werkbaar werk. 😊 #welzijnwerkt

Contacteer ons

I accepteer het privacybeleid.