Cases

Werkbaar werk. Wat betekent het voor jou?

  • “Werkbaar werk? Dat is voor mij werk en ook werkomstandigheden waarbij ik goed in mijn vel zit. Gedreven en gemotiveerd zijn in een job eigenlijk. Mogen werken, in plaats van moeten werken!”
  • Een werkbare job, goh, ik vind vooral uitgedaagd worden belangrijk. Dat er gekeken wordt naar wat mensen kunnen en waar ze nog in kunnen groeien. Aandacht voor competenties en talenten dus eigenlijk. En teamwerking natuurlijk, als dat goed loopt is het fijner werken.
  • Gezonde teamsfeer is voor mij belangrijk, aandacht voor appreciatie en waardering. Door de leidinggevende, maar eigenlijk ook door collega’s. Leren van elkaar vind ik ook wel belangrijk, het maakt je job makkelijker als je op elkaar kan verder bouwen. En samen na de werkuren nog eens kunnen lachen ook, dat is een goeie extra!
  • Een werkbare job, dat is een job waarbij ik een goeie balans heb tussen werk en privé. Waarbij ik dus niet teveel overuren moet draaien. Op die manier hou ik voldoende ademruimte om alles gecombineerd te krijgen.

Je merkt het al snel…
De invulling van werkbaar werk is variabel. Afhankelijk van de context, maar ook van de persoon zelf. En dat is maar goed ook! Het zorgt ervoor dat er op elk potje wel een dekseltje past. Wat wetenschappelijke inzichten ons wel leren, is dat er een aantal wetmatigheden zijn, een aantal factoren die vaak terugkeren. Deze elementen kunnen voor jou een startpunt vormen, om binnen je eigen organisatie of onderneming in te zetten op werkbaar werk.

Duiken we er samen even in?

Werken met goesting

Werken met goesting gaat over gezond én gemotiveerd aan de slag zijn. Simpel gesteld: Met plezier werken dus! Om dit werkplezier te ervaren is het belangrijk niet te veel werkstress te ervaren. Eens een keertje stress ervaren is geen probleem, maar het wordt een ander verhaal als de stress blijft duren en je meer energie verbruikt dan genereert. Naast het binnen de perken houden van de mentale belasting, speelt ook de fysieke belasting een rol. Een gezonde geest helpt een gezond lijf en omgekeerd… Een werkomgeving die gezond en veilig is, heeft hier een positieve impact op. Klinkt evident, hoor ik je denken? Soms wel, maar dat is het niet steeds… Een analyse van de werkcontext kan inzicht geven én de juiste invalshoek voor verbetering bloot leggen. Vol goesting, een fris hoofd en een fit lijf aan de slag tot het pensioen, dat is de bedoeling!

Leidinggeven met klasse

Dat een leidinggevende belangrijk is, dat heb je zelf waarschijnlijk al wel eens ervaren. In de positieve of de negatieve zin… De werkbaarheid van een job hangt af van de aansturing van deze leidinggevende. Wordt je niet goed ondersteund dan is de kans drie keer groter dat je motivatie daalt en je qua competenties achterop raakt. Het risico op werkstressklachten en een onevenwicht in de werk-privébalans verdubbelt. Inderdaad, kruip maar terug op je stoel, het zijn cijfers om van omver te vallen… Maar er is ook goed nieuws! Zes op de zeven Vlaamse werknemers ervaren hun leidinggevende als een goeie coach. Én dat cijfer is de laatste jaren alleen maar gestegen. Zit jij op een leidinggevende stoel? Weet dan dat constructieve feedback geven en in verbinding staan met je medewerkers belangrijke tools zijn, om aan het werkbaar werk bij je medewerkers te sleutelen! Je wist het waarschijnlijk al, maar samen een pot koffie drinken is belangrijk.

Leren om te groeien

Zo ergens tot we 18, of 21, of 23 zijn is leren compleet ‘normaal’. Het wordt verwacht. Het is een evidentie. Weet je dat het ook tijdens je professionele leven een evidentie mag zijn? Competenties ontwikkelen, je talenten ontdekken en verder uitbouwen, … het zorgt ervoor dat je breder inzetbaar bent, meer variatie in je job kan vinden en kortom dat je werk werkbaarder wordt (nu en op de lange termijn).

Jezelf blijven ontwikkelen terwijl je werkt, verloopt vaak flexibeler, vanuit het just-in-time principe, waardoor je ook sneller of makkelijker resultaat ziet. Al doende leert men, een beetje dat verhaal… Jij als individu, de collega’s rond jou alsook de bredere organisatie ervaren positieve effecten van competentieversterking. Kadert groei en ontwikkeling binnen een uitgebouwd opleidingsbeleid, dan ben je helemaal goed bezig. Een kus van de juf en een bank vooruit!

Goed organiseren

Een goed geoliede machine, waarbij medewerkers op elkaar ingespeeld zijn, er afwisseling en autonomie is, gecombineerd met een mooi evenwicht tussen werk en privé, dat is zowat het summum. Maar laat ons eerlijk zijn… De complexiteit en veranderlijkheid van onze context zet best wel wat druk op al deze facetten. Vaak is een herontwerp van de arbeidsorganisatie een noodzakelijkheid om de werkbaarheid van het werk ook future-proof te maken.

 

Dat werkbaar werk, dat is een ganse boterham. Een brood eigenlijk. Dat je, snede na snede, kan verorberen. Want stap voor stap is de beste manier! Kleine succesjes boeken voor een groot resultaat. Met welk thema ben jij al goed aan de slag? Waar moet je als organisatie of bedrijf nog meer op inzetten? Wat zou voor jou persoonlijk de werkbaarheid van je werk verhogen?

Contacteer ons

I accepteer het privacybeleid.