Motiverend aanwezigheidsbeleid

Ik ben verschrikkelijk ziek, maar er staat een belangrijke meeting gepland dat ik echt niet kan verzetten. 
Ik voel me niet goed, maar thuisblijven is geen optie, al mijn werk blijft liggen.
Ik heb heel de nacht moeten overgeven, maar ik ga toch naar het werk. Even proberen, als het echt niet betert, ga ik naar huis. 

Wat een geëngageerde medewerkers, of niet? 

Mogelijks kwam één van deze uitspraken ooit van jou, of heb je deze al eens gehoord? 

Maar zijn deze maatschappelijke tendensen echt zo positief of moeten we dit gaan weren? 

 

Bovenstaand fenomeen wordt ook wel presenteïsme of roze verzuim genoemd. 

De term presenteïsme wordt gebruikt bij medewerkers die ondanks fysieke en/of psychische gezondheidsklachten toch naar het werk komen. 

Dit lijkt misschien onschuldig, maar onderzoek toont aan dat dit de gezondheid en welzijn op het werk negatief beïnvloed (securex, 2021). 

  • De werkgever ondervindt in 34% van de gevallen negatieve gevolgen, wanneer de medewerker tijdens ziekte blijft doorwerken. 
  • Het onvoldoende uitrusten doordat men aanwezig is op het werk, veroorzaakt bij 64% van het roze verzuim een moeilijker herstel of een verlenging van de ziekteduur.
  • 16% ervaart negatieve gevolgen van presenteïsme:  zwaarder werk, moeilijkheden bij de uitvoering van het werk en onbegrip van collega's of leidinggevenden. Dit kan leiden tot meer verloop
  • 20% ervaart negatieve mentale gevolgen als gevolg van roze verzuim: vermoeidheid, stress, angst, depressie of burn-out

Op lange termijn kan roze verzuim/ presenteïsme dus absenteïsme in de hand gaan werken

Hierdoor is het belangrijk om hier als organisatie op in te spelen.

  • Wordt ziek zijn bij jullie afgestraft?
  • Worden medewerkers, die ziek komen werken, aanzien als geëngageerde medewerkers? 
  • Krijg je beloningen wanneer je je niet afwezig meldt wegens ziekte?
  • Krijg je tijdens je ziekteperiode niet de kans om uit te rusten omdat je gestoord wordt met werkgerelateerde problemen? 

Beantwoorde je bovenstaande vragen voornamelijk met "ja", dan is er bij jullie mogelijks wel wat werk aan de winkel om een motiverend aanwezigheidsbeleid uit te werken. 

Aan de slag

Binnen een organisatie krijg je ooit wel eens te maken met absenteïsme.

Door middel van een motiverend aanwezigheidsbeleid heb je als organisatie een goede basis om dit absenteïsme en presenteïsme tot een minimum te beperken, maar ook om kort ziekte verzuim aan te pakken. 

 

Voordat we binnen jouw organisatie een positief en motiverend aanwezigheidsbeleid kunnen opstellen, zijn er meer inzichten nodig omtrent het ziekteverzuim in jullie organisatie. Hierbij kijken we naar jullie ziekteverzuim cijfers, maar proberen we ook de reden van het ziekteverzuim te achterhalen. 

Daarnaast gaan we ook na hoe jullie naar ziekteverzuim, presenteïsme, absenteïsme,.... kijken om samen een visie op te stellen. 

Deze informatie zal dan de basis vormen voor een motiverend aanwezigheidsbeleid afgestemd op de noden van jullie organisatie

Dit uitgewerkt aanwezigheidsbeleid zal jullie een kader bieden om:

  • strategieën te bepalen om presenteïsme en absenteïsme aan te pakken 
  • procedures en afspraken uit te werken
  • actieplannen op te stellen 
  • evaluaties uit te voeren

 

Mocht een medewerker toch in langdurige arbeidsongeschiktheid terecht komen, en hieromtrent heeft u nog geen kader? Dan verwijzen we u graag door naar het opstellen van een re-integratiebeleid.